Iki 2030 metų elektromobiliams atiteks 79 proc. ličio paklausos

Iki 2030 metų elektromobiliams atiteks 79 proc. ličio paklausos

Iki 2030 metų elektromobiliams atiteks 79 proc. ličio paklausos

Per ateinančius 10 metų elektromobilių pramonė atsirieks daugiau nei tris ketvirtadalius ličio paklausos, trečiadienį paskelbė Čilės valstybinė kasybos agentūra „Cochilco“.

„Cochilco“ teigimu, elektrinių transporto priemonių paklausa ličiui šiais metais buvo prislopusi dėl koronaviruso pandemijos. Tikimasi, kad šiemet ličio paklausa sieks maždaug 75 tūkst. tonų, tačiau iki 2030 metų išaugs iki 1,4 mln. tonų.

2019 metais elektromobilių gamyba atsiriekė trečdalį ličio, naudojamo baterijų gamyboje, paklausos.

Ličio paklausa mobiliesiems telefonams ir kitoms vartojimo prekėmis (be paklausos elektromobilumui) 2030 metais pasieks 377 tūkst. tonų, palyginti su 242 tūkst. tonų, kurių tikimasi šiais metais.

Pastaraisiais metais ličio kainos stabiliai mažėjo dėl didėjančios įtampos pasaulinėje prekyboje, mažėjančių elektrinių transporto priemonių subsidijų Kinijoje ir naujos gamybos bangos. Koronaviruso pandemija ir su ja susijęs ekonomikos nuosmukis sumažino paklausą, todėl kai kurie kalnakasiai atidėjo numatytas investicijas.

Litis priskiriamas retų metalų grupei, o didžiausias jo atsargas (apie 7,5 mln. tonų) pasaulyje turi Čilė. Į penketuką dar patenka Kinija, Australija, Argentina ir Portugalija.

Šaltinis: „Reuters“ ir www.elv.lt